mature businessman asleep on an armchair

Heftig? Ja! Het kan niet genoeg gezegd worden: wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door vooral te blíjven bewegen.

Dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je gezondheid was al bekend, maar het wordt steeds duidelijker hóe belangrijk. Zitten mag niet meer; dat is ongezond. Steeds meer blijkt zitten het nieuwe roken te zijn. Dat stelt professor Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

 

 

DOEL

Sport als doel en sport als middel. Dat zijn de twee onderwerpen waar de afdeling sportgeneeskunde van het UMC Utrecht onderzoek naar doet. Backx: “Bij sport als doel moet je denken aan mensen die willen sporten maar daarin worden belemmerd door bijvoorbeeld blessures. Ons onderzoek richt zich op het voorkomen en genezen van blessures.”

MIDDEL

“Bij sport als middel kijken we hoe we sport en training kunnen inzetten om patiënten te helpen eerder fit te worden na ziekte. Exercise is medicine. Iemand die fit een operatie ondergaat, blijkt sneller te herstellen. Ook als je in het ziekenhuis ligt, is zoveel mogelijk bewegen goed voor je herstel.”

RUST ROEST!

“Mensen zijn geneigd iemand die ziek is volledig te ontzien: blijf maar rustig liggen, ik doe het wel. Eigenlijk is dat verkeerd. De zieke moet zoveel mogelijk zelf doen in zijn of haar eigen tempo. Lig zo min mogelijk stil. Luchtfietsen is al goed, of probeer naast je bed te staan, een rondje te lopen door de gang; beweeg wat je kan.”

Professor Frank Backx

Hoogleraar sportgeneeskunde