Wat is een podotherapeut?

Uw voeten brengen u vooruit. Soms minder goed dan u wilt. Patiënten met voetproblemen kunnen naast pijnlijke of vermoeide voeten ook andere afwijkingen of klachten hebben. U kunt hierbij denken aan last van uw knieën, heupen en/of last van uw rug. Daarnaast kan overgewicht, een verkeerde belasting bij sporten of verkeerde schoenen ook al leiden tot voetklachten. Als erkend voetspecialist gaat onze podotherapeut onderzoeken waar de kern van de klachten liggen. Vaak vloeien de problemen voort uit een afwijking in het looppatroon en/of het functioneren van de voeten. Naast het behandelen van voetklachten behandelen we ook huid- en nagelaandoeningen en geven we preventieve adviezen. Kortom, heeft u pijnlijke of vermoeide voeten? Last van uw knieën, heup en/of rug? Kom dan eens langs bij de podotherapeut in Looppunt nijmegen.

Klachten

De voet bestaat uit 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen. Door deze hoeveelheid kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Podotherapie Bottendaal is gespecialiseerd in de volgende disciplines: sport, diabetes voet, dans en ballet en nagelchirurgie. Dankzij deze specialisaties kunnen uiteenlopende klachten zo optimaal mogelijk aangepakt worden. Bij het behandelen van de klachten werken we nauw samen met andere professionals gevestigd in Looppunt nijmegen. U kunt terecht bij onze podotherapeut  voor de volgende klachten.

 • Overbelasting- en/of vermoeidheidsklachten

 • Platvoeten en/of holvoeten

 • Voorvoetklachten

 • hielklachten

 • Teenklachten

 • Pijnlijke drukplekken

 • Sportblessures

 • Knie-, heup-,  en rugklachten

 • Diabetische voet en/of reumatische voet

 • Peesklachten(bijvoorbeeld achillespeesklachten)

 • Nagelproblemen

 • Eeltvorming en likdoorns

Eerste onderzoek en behandeling

Podotherapie is direct toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat u zonder verwijzing van uw huisarts of specialist een afspraak bij ons kunt maken. Wel is het belangrijk dat u bij uw afspraak een geldig identiteitsbewijs, geldige zorgverzekeringspas en mogelijke (sport)schoenen die u veel draagt meeneemt. Het is verstandig om zelf de polis van uw ziektekosten verzekering vóór uw eerste afspraak door te nemen. Niet alle verzekeringen dekken de kosten van de behandeling. Onder vergoedingen kunt u  controleren wat er gedekt wordt door een zorgverzekeraar.

Bij een eerste bezoek doen we uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Hierbij kijken we naar het functioneren van de voeten en het looppatroon. Daarna stellen we in overleg met u een behandelplan op. Bij onze behandeling maken we gebruik van de volgende technieken:

Taping wordt gebruikt om het bewegingsgedrag van een gewricht, huid of spier te beïnvloeden. Het toepassen van de tape-technieken moet direct positief resultaat opleveren die zich uit door bijvoorbeeld pijnvermindering en/of functieverbetering. Het centrale zenuwstelsel ontvangt door deze beïnvloeding bepaalde informatie over de houding  en de bewegingen van de gewrichten en moet deze corrigeren waar nodig is.

Een nagelbeugel wordt gebruikt bij een ingegroeide teennagel of een afwijkende kromming van de nagel. Met deze techniek wordt de vorm van de nagel gecorrigeerd, waardoor de nagel zonder (pijn)problemen verder kan groeien. In een enkele behandeling wordt de nagelbeugel steeds een beetje verplaatst en opnieuw op spanning gebracht. Deze procedure zal net zo lang voortduren totdat de nagel goed is gecorrigeerd.

Vilt therapie is een voorlopige therapie die uitkomst biedt bij drukplekken op de voet die direct ontlast moeten worden.  Het is een antidrukmiddel wat op maat wordt gemaakt voor de voet. Het stuk vilt dat wordt gebruikt is voor elke situatie, type schoen en waar de drukpunten liggen anders.

Podotherapeutische inlegzolen worden gebruikt als de stand van de voeten gecorrigeerd moeten worden. Met deze techniek  worden spierblessures opgeheven  en pijnlijke plekken ontlast. De zolen worden volledig op maat gemaakt voor uw voeten  met behulp van een 2- of 3-dimensionale scan. Deze scan wordt vervolgens gebruikt door de computer om de podotherapeutische zolen te ontwerpen. Het gehele productieproces duurt ongeveer een week.

Een siliconen orthese wordt  bij een patiënt aangemeten als er sprake is van een afwijkende stand van de tenen die gecorrigeerd moeten worden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld ‘hamertenen’. Ook kan een siliconen orthese tenen bescherming bieden in de schoen. Drukplekken kunnen hiermee worden ontlast en het draagt bij aan het voorkomen van het ontstaan van eelt en likdoorns. Een orthese bestaat uit zacht siliconenmateriaal en wordt rechtstreeks op uw voet gevormd.

Vergoeding

Tarieven lopen uiteen en zijn afhankelijk van tijdsduur, gebruikte materialen en de wijze van maken. Onder vergoedingen kunt u terecht voor meer informatie.

Helen de Vries

Mijn naam is Helen de Vries. Als erkende voetspecialist adviseer en behandel ik klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon. Ook behandel ik huid- en nagelaandoeningen en geef ik preventieve adviezen.

Praktijk Bottendaal heeft meerdere vestigingen in Nederland. Alle podotherapeuten die zijn aangesloten bij praktijk Bottendaal zijn lid van de Nederlands Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bij zorgcafé Looppunt kunt u altijd binnenlopen voor vragen of advies. Voor meer informatie kunt u naar  bottendaal.com of u kunt direct online een afspraak maken bij Looppunt nijmegen.

Online afspraak maken