Wat is een orthopedisch schoentechnicus?

Een orthopedisch schoentechnicus werkt met diverse schoentechnieken om de klant zo goed mogelijk te laten bewegen. Er moet dus precies gewerkt worden. Een stap verder betekend voor sommige letterlijk één stap, van de rolstoel naar het bed. Voor iemand anders kan een stap verder bijvoorbeeld de vierdaagse uitlopen zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten op te lossen. Zo kan er bijvoorbeeld een aanpassing aan uw eigen schoenen gemaakt worden, steunzolen,  semi orthopedische schoenen of  orthopedische schoenen speciaal op uw voeten gemaakt

Klachten

Veel volkomende (voet)klachten die wij behandelen naast de risicovoet zijn:

Hielspoor is een bijverschijnsel van een peesplaatontsteking. Men kan er maanden of zelfs jaren last van hebben. Het is een verkalking onder aan het hielbot, oftewel kalkafzetting aan de hiel. De hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn, het is ‘slechts’ een bijverschijnsel. Het is van belang dat u niet te lang doorloopt met hielspoor: hoe sneller u er wat aandoet, des te groter de kans op genezing.

Achillespijn of achillespeespijn wordt meestal ervaren als een doffe (soms scherpe) pijn in de achillespees. De achilles bevindt zich ongeveer 5 cm boven het hielbeen (calcaneus). Er is beperkte flexibiliteit en soms is de pijnlijke plek rood en gezwollen. Er kan ook een knobbel aanwezig zijn. De achillespees is de grootste pees in het lichaam en het verbindingspunt tussen de kuitspieren (gastrocnemius en soleus) en het hielbeen.

Hielpijn bij kinderen is een overbelastingblessure aan de groeischijf (apofyse) van het hielbeen (calcaneus). Tijdens de groei worden de trekkrachten van de kuitspieren op de aanhechting van de achillespees groter. Hierdoor kunnen ontstekingsverschijnselen en reactieve veranderingen van de groeischijf ontstaan.

De klachten openbaart zich vooral bij kinderen tussen 8 en 13 jaar en komt het meeste voor bij jongens die veel aan sport doen. Het is een tamelijk onschuldige aandoening die van tijdelijke aard is. Met een goede behandeling gaan de klachten meestal binnen 3 maanden over.

Een veelvoorkomende klacht aan de onderzijde van de hiel is een peesplaatontsteking. Ook wel fasciitis plantaris genoemd. Een ontsteking van de peesplaat die zich doorgaans openbaart door een scherpe of zeurende pijn in de hiel. De plek van de pijn is doorgaans goed te duiden, maar uiteindelijk kan de hele voetboog pijnlijk aandoen. Kenmerkend is dat de pijn vooral gevoeld wordt na een periode van rust. Dat komt doordat de taaie peesplaat dan in een keer wordt opgerekt en dat veroorzaakt vaak hevige pijn die na het lopen weer enigszins afzwakt.

De ziekte van Ledderhose is een onschuldige aandoening en valt onder de categorie ‘weke delen reuma’. Het is een  verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen door de kleine bultvormingen onder de voet. Doordat deze aan de onderzijde van de voet aanwezig is, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten.

De hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. De hallux valgus gaat vaak samen met een spreidvoet. Gevolg daarvan is dat de veerkracht in de voorvoet niet meer aanwezig is voor een normale afwikkeling.

De hallux rigidus is na de hallux valgus de meest voorkomende afwijking ter hoogte van de grote teen. Het betreft een beperking van de mobiliteit van de grote teen zonder standsafwijking. Deze aandoening geeft vaak meer pijnklachten dan de hallux valgus. De Aandoening komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal tussen het 30e  en 40e levensjaar.

De spreidvoet heeft een sterk verbrede voorvoet ten opzichte van de achtervoet en tenen die in hamer- of klauwstand staan.

Dit is een beknelling van een zenuw tussen het 3e en 4emiddenvoetsbeentje en geeft erge pijnscheuten vooral tussen de 3e en 4e  teen, hoewel andere tenen ook mogelijk zijn. Soms ook een doof gevoel van de tenen. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen (8/1) en vooral tussen het 40e en 60e levensjaar, hoewel alle leeftijden mogelijk zijn.

Onderzoek en behandeling

  • Voetonderzoek en schoenadvies

  • Aanpassingen aan schoenen

  • Verbandschoenen

  • Voorlopige orthopedische schoenen

  • Semi- orthopedische schoenen

  • Orthopedische schoenen en werkschoen

Vergoeding

Op voorschrift van uw arts en met de juiste medische indicatie worden de orthopedische schoenen en aanpassingen aan uw confectieschoenen vergoedt vanuit u basisverzekering. Lees meer bij Vergoedingen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Bas, Harm en Marco

Door onze opleiding van orthopedisch schoentechnicus, zijn wij deskundig op het gebied van (chronische) voetklachten en schoenen. Wij kunnen u helpen als u wordt belemmerd in het lopen. Kwaliteit, service en een goede nazorg staan bij ons hoog in het vaandel.

Leemreise schoen en voetzorg is een jong en dynamisch bedrijf. Ze zijn een SEMH erkende leverancier voor orthopedische schoenen in Nijmegen en omgeving.

Bij Looppunt Nijmegen kunt u altijd binnenlopen voor vragen of advies. Voor meer informatie kunt u naar Leemreise.nl of u kunt direct online een afspraak maken bij Looppunt nijmegen.

Online afspraak maken